Ekşili Aya Sulusu Tarifi

Ekşili Aya Sulusu Tarifi 

Genel BilgilerKategori : Çorba Tarifleri
Mutfak : Doğu Anadolu Yemekleri
Pişirme Yöntemi : Tencere Tarifleri
Porsiyon : 12
Pişirme : 40 dk
Malzemeler- 1 Çorba Kaşığı Biber Salçası 
- 1 Kg Dana Kıyma 
- 1 Çorba Kaşığı Domates Salçası 
- 1 Çay kaşığı Karabiber 
- 1 Tatlı kaşığı Kırmızı Pul Biber 
- 1 Çay kaşığı Kırmızı Pul Biber 
- 1 Tatlı kaşığı Kuru Nane 
- 6 Adet Kuru Soğan 
- 1 Çay kaşığı Tuz 
- 1 Çay bardağı Zeytinyağı 
HazırlanışıOrta boy çelik tencereye 6 adet soğan küp küp doğranır 1 çay bardağı zeytinyağı konur ve soğanlar içine atılır. Ocak ateşi orta düzeye getirilerek soğanlar kavrulmaya bırakılır. Soğanlar hafif pembeleşip suyunu çekince 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 çorba kaşığı domates salçası eklenir ve soğanlara salçanın rengi yedirilene kadar kavurmaya devam edilir. Tencerenin yarısına gelecek hatta 2 santim üzerini geçecek şekilde su konur ve 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber eklenerek kaynamaya bırakılır. Herhangi bir orta boy tepside 1 kg kıyma konur. Kıymanın üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber eklenir ve et 2-3 dakika diğer malzemelerle iyice harmanlanarak yoğrulur. Küçük bir kâseye zeytinyağı konularak avuç içlerine yedirilecek şekilde kıymalara nohut büyüklüğünde yuvarlak şekil verilir. Küçük köfteler çok yoğrulursa içine su çekmezler. Kaynayan çorbayı ocak ateşinden alarak içinde tortu kalmaması için blendırdan geçirilir. Orta ocak ateşine konulan çorba kaynaması için beklenir kaynama başlayınca içerisine köfteler eklenir ve yeniden kaynamaya bırakılır. Çorba yeniden kaynamaya başlayınca 2-3 dk sonra 1 kâse önceden haşlanmış nohut ilave edilir. 2 dk daha piştikten sonra da içerisine 1,5 çorba kaşığı sumak ekşisi, 1 çay kaşığı tuz eklenir ve 1 dk sonrasında yemeğin altı kapatılır. Herhangi bir cezvede 1 çay bardağı zeytinyağı orta ocak ateşinde kızdırılarak içine 1 tatlı kaşığı nane ve 1 tatlı kaşığı pul biber eklenir ve ocak ateşinde kaşık yardımıyla harmanlandıktan sonra altı kapatılarak çorbanın içine yağ karıştırılır. Çorbanın pişme ve servise hazır durumuna gelme süresi 35-40 dk dır.
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Güncel Portal | WeBlogizm
Copyright © 2013. Ustalara Özel Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Tema Yapımcısı Blogger Tema