Aşure


     Hafta sonu bende aşuremi yapabildim nihayet....Tarif geçen senekinin aynısı .Tek farkı  ölçüler 2 katı ve içerisinde 2 bardak sütün bulunması.Süt bana göre daha güzel bir lezzet vermesinin yanında rengini açıp aşureyi dahada güzelleştiriyor.Henüz aşurelerini yapmamış olanların bu önerimi dikkate almalarını tavsiye ederim.


AŞURE

yarım kilo aşurelik buğday
1,5 su bardağı nohut
1,5 su bardağı kuru fasülye
12 adet kuru kayısı
1 su bardağından 2 parmak eksik kuru üzüm
1 su bardağ fındık içi
1 çay bardağı pirinç
yarım çay bardağı kuş üzümü
2 su bardağı süt
1 portakalın kabuğu
minicik tuz
6 bardak şeker
1 çubuk tarçın
2 yemek kaşığı gül suyu
15 adet karanfil
süslemek için;
tarçın,fındık,nar vs....


   Bir akşam önceden buğday,nohut ve fasülyeleri iyice yıkayıp ayrı kaplarda her birinin üzerine 3 parmak geçicek kadar su koyup 10 dakika kaynatıp altlarını kapatıyoruz. Ertesi gün 3 tencereninde altını açıp nohut ve fasülyeler diriliklerini kaybedene kadar haşlayın.

   Buğdayların içine 1 kabuk tarçın koyup arada sıcak su ilavesi ile karıştırarak kısık ateşte haşlamaya devam edin. Arzu ederseniz nohutlarınızın kabuklarını soyun(ben soydum ve bu yüzden nohut ve fasülyeyi bir gece önceden pişirdim) Buğday tenceresinin kapağını taşmaması için açık bırakın ve başından ayrılmayın.Ayrı bir kapta kuru üzüm ve doğramadığınız kayısıları 3-4 dakika kadar kaynatın.

   Kuş üzümünün üzerine kaynar su dökün ve bir kenarda bekletin.Karanfilleri bir cezveye alıp bir çay bardağı su ilave ederek kaynatın.
  İyice yumuşayıp dağılan buğdayların içine 2 su bardağı sütü ve yıkadığınız pirinçleri ilave edin 5 dakika kaynatın. Nohut ve fasülyeyi ilave ederek 15 dakika daha kaynatın.

   Bu sırada mutlaka kaynamış su bulundurun ve koyulaşan buğdaylı karışıma azar azar su takviyesi yapın. Yarı haşlanan kayısıları ufak ufak doğrayın.Kuru üzüm,kuş üzümü,fındık,kayısı ve karanfillerin suyunu buğdaylı karışıma ilave edin ve 10 dakika daha kaynatın.

   Bir tutamdan daha az tuz ve şekeride ilave edin ve karışım ne çok sulu nede koyu olacak şekilde suyunu ayarladıktan sonra aşurenin altını kapatın.

   1 portakalın kabuğunu beyaz yerlerini almayacak şekilde varsa sebze soyucu ile soyun ve minik minik doğrayıp aşureye 2 yemek kaşığı gül suyu ile ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika dinlendirip aşureyi kaselere paylaştırın.

    Biraz ılınınca süslemesini yapın,sıcakken yapacağınız süslemeler aşurenin içine dibine çöker.

not:Siz şekeri damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.Ben tatlı severim ve kaynarken ve sıcakken tatlı olan aşurenin soğuduğunda tadı epey azalır.Bunu aklınızdan çıkarmayın lütfen....
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Güncel Portal | WeBlogizm
Copyright © 2013. Ustalara Özel Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Tema Yapımcısı Blogger Tema